Link

Yoga-practica indiana straveche     [banner]

“Dumnezeu nu poate fi niciodata cumparat cu daruri.”

yoga

Yoga este o practica indiana straveche, caracterizata prin meditatie si exercitiu fizic, ce poate imbunatati flexibilitatea organismului, poate reduce semnificativ stresul si poate, in general, ameliora starea de sanatate.

Medicii recomanda yoga si meditatia împotriva stresului. Respirația și meditația fac bine la sanatate.. Tot mai multe sali de sport si palestre propun si oferă acesta disciplina. Exercitiile yoga sunt tonice si relaxante regenerand corpul celor care o practică.

Știați că:
În India, diabetul zaharat este combatut la școală cu yoga?
Meditație modifica in mod pozitiv activitatea creierului ?
Cincisprezece minute de râs pe zi indeparteaza medicul de serviciu?
Medicii recomanda yoga împotriva stresului. Respirație și meditație sunt bune?
Exercițiile fizice reprezinta echilibrul celor varstnici?
Tai chi, dansul si yoga sunt printre activitățile propuse. Dar nu există încă nici o claritate în rândul experților care dintre ele este cel mai bun antrenament?
Yoga este bun pentru durerile de spate?
Meditație stinge efectele gandurielor nocive ale tehnicii străvechi descoperite de noile tehnologii?
Sportul si miscarea sunt cele care previn boala?
Chiar și un scurt curs de meditație reduce simptomele si hormonii care produc stresul?

Exercitiu de meditatie 

Zen este o practica sau un exercitiu de meditatie prin care sunt anihilate toate distinctiile de ordin dualist: adevarat-fals, eu-tu, subiect-obiect, etc. Multi cunoscatori ai Zen, din afara spatiului japonez, sustin ca Zen nu ar fi o religie, ci mai degraba o filosofie. Cei mai multi japonezi se rezuma la a afirma simplu: “Zen este tocmai Zen”. Pentru japonezi este valabil proverbul: „cine stie ce este Zen, nu spune mai mult, iar cel care spune mai mult, nu stie ce este Zen”.

Zen este o scoala mahayanista care s-a dezvoltat la inceput in China (sec. VI-VII) ca urmare a intalnirii dintre budism si taoism. A patruns in Japonia prin filiera coreeana. Prima scoala japoneza de meditatie a luat fiinta in sec. al XII lea.

Termenul “zen” este o prescurtare a cuvantului “zazen”. Zazen este compus din doua cuvinte: “za” – a sedea si “zen” – in mediatie, cufundare.

Meditatia Zen (jap.: zazen) isi are originile in budism. In exercitul zazen se disting trei elemente fundamentale: respiratia, pozitia corpului si atitudinea interioara.

1. Respiratia – inspiratia si expiratia trebuie ritmate. De cele mai multe ori practicantul recurge a numararea acestora in gand pentru eficienta meditatiei.

2. Pozitia corpului – practicantul se aseaza cu picioarele incrucisate, avand piciorul drept sprjinit pe coapsa stanga, iar pe cel stang pe cea dreapta. Scopul acestei pozitii este relaxarea corpului. Privirea este fixata asupra unui obiect. Prin acest act se urmareste evitarea ratacirii privirii.

3. Atitudinea interioara – practicantul trebuie sa ramana impasibil fata de toate gandurile. Chiar daca este asaltat de diverse ganduri, imagini, el trebuie sa nu le mai primeasca. Constiinta trebuie „golita” pentru a se ajunge la starea de „constiinta pura”. Ajuns la aceasta stare dobandeste linistea interioara. Aceasta stare poarta numele de munen-muso, ceea ce inseamna “fara notiuni si fara ganduri”.

Cand vorbim de Zen trebuie sa luam in discutie consecintele negative si pozitive. Consecintele negative sunt cunoscute sub denumirea de makyo. Cum se manifesta? In fata ochilor celui ce mediteaza apar diverse lucruri care nu exista in realitate sub forma de intuneric si lumina.. Cele mai frecvente makyo apar reprezinta indiciul ca zazen este exersat corect. Intr-o etapa tarzie a meditatiei, neaparitia acestui fenomen constituie un indiciu al progresului sipritual.

Din consecintele pozitive amintim extazul – zanmai, stare in care simturile sunt deconectate de la exterior. Zanmai este premisa abosult necesar pentru iluminare – satori. Accederea la satori se realizeaza in general, spontan. Parintele profesor Nicolae Achimescu afirma ca in satori, practicantul zazen nu experiaza unirea cu un Dumnezeu personal, ci doar cu sine insusi in sens cosmic, pentru ca in viziunea extrem-orientala, ideea de persoana nu poate fi aplicata Realitatii supreme.

Exercitiu care sta la baza tuturor meditatiilor

1. Aseaza-te comfortabil intr-un scaun sau intinde-te pe pat si relaxeaza-te.

2. Vointa si imaginatie. Cu fiecare inhalare a aerului, nu numai plamanii absorb oxigenul, ci intreg corpul absoarbe energie. Tu inhalezi cu intregul corp. Respiratia concentreaza corpul pentru absorbirea energiei.

3. Sa stii ca alaturi de plamani, fiecare centimetru al corpului tau simultan absoarbe energie cu fiecare inhalare a aerului. La fel cum un burete uscat bagat in apa absoarbe apa, corpul tau ar trebui sa absoarba energie cu fiecare respiratie.

Pentru a inversa, expira energia afara. Asta te va face sa obosesti si ar trebui facuta regulat pentru a prinde experienta sa stii cum sa o faci.

Expirarea energiei este pentru imputernicirea talismanelor, incarcarea sigiliilor, videcare ( orice) si in tot ce vrei sa pui energie sau sa o directionezi.

Energia poate fi inhalata si absorbita si apoi directionata intro zona specifica a corpului tau pentru vindecare.

Intr-un timp foarte scurt, ar trebui sa fii in stare sa simti energia cand o respiri inauntrul tau.Pe masura ce avansezi, vei putea sa vezi energia fara sa incerci sa o imaginezi.

Simtul in acest exercitiu este cel mai important, mai ales cand esti nou in aceasta meditatie. Nu incerca sa vezi energia pentru ca asta va fi o distragere de la meditare.Doar formeaza-ti un simt pentru energie.

Acest exercitiu este cel mai important pentru a lucra cu mintea si manipularea energiei , careeste baza tuturor meditatilor.Pe masura ce avansezi, poti folosi aceasta meditatie de absorbire a energiei pentru a absorbi energie de la soare si aproape de la orice doresti tu.

Astept comentariile tale si sa imbogatesti continutul.

2 pensieri su “Yoga-practica indiana straveche,remediu impotriva stresului

    1. fraby Autore articolo

      Multumesc pentru apreciere Daniela, este scrisa de mine si am considerat ca se potriveste temei articolului.

I commenti sono chiusi.